Kako je sve počelo?

Majčino mlijeko je prirodna hrana svakog novorođenčeta i dojenčeta. Dojenjem se djetetu ne osigurava samo hrana, već i toplina, zaštita i utjeha. Dojenjem se između majke i djeteta uspostavlja čvrsta emotivna veza zbog koje taj veličanstveni čin postaje posebnim trenutkom i za majku i za dijete.

Mnoge majke nailaze na neshvaćanje i problem ukoliko doje u javnosti. Iako je dojenje nešto toliko iskonsko i prirodno, pojedinci na njega još uvijek gledaju sablazno i s negodovanjem. To je osnovni razlog koji uvelike obeshrabruje majke da doje svoju djecu uvijek, svugdje i kad god ona to požele.

Kao majka i sama sam se susrela s poteškoćama dojenja u javnosti. Primijetila sam da ljudi s kojima se zateknem u društvu osjećaju određenu nelagodu dok slobodno dojim dijete i istovremeno razgovaram s njima.

Dojeći dijete na javnome mjestu, gotovo je nemoguće izbjeći mnoštvo radoznalih pogleda koji itekako mogu omesti i majku i dijete te jednostavno prekinuti čin dojenja koji u tom slučaju obično završi razdražljivošću djeteta i uznemirenošću majke.

Za dojenje u javnosti je uglavnom potrebno prilagoditi i odjeću koja omogućuje što jednostavnije i nesmetano dojenje, a za koju je poželjno da bude rastezljiva, po mogućnosti s dubokim dekolteom odnosno majica ili košulja na gumbiće ili s patentnim zatvaračem.

Neke će majke svugdje u javnosti ponosno i nesmetano podojiti svoje dijete, što osobno smatram hvale vrijednim i u potpunosti podržavam, no držim da će rijetko koja od njih pritom odjenuti usku, pripijenu majicu i podići je otkrivši trbuh i grudi. Vjerojatnije je da će odjeću nastojati prilagoditi dojenju, što u pravilu znači da će, htjela to ili ne, često morati zanemariti svoje uobičajene preferencije odijevanja. To nerijetko iziskuje i dodatni trošak, osim što majkama često onemogućuje da se odijevaju “ravnopravno” odnosno da se u odjeći po vlastitom izboru osjećaju atraktivno, ženstveno i što je najvažnije – nesputano.

Ponukana svim ovim poteškoćama, odlučila sam osmisliti svoju prvu maramu za dojenje, želeći da ona, osim da bude praktična i otklanja sve poteškoće, od neželjenih pogleda do neželjenog otkrivanja tijela, bude prvenstveno atraktivna, zanimljiva. Tada sam počela stvarati jednu po jednu, dorađujući ih, poboljšavajući ih te ih poklanjati svojim prijateljicama i njihovim prijateljicama dajući im na taj način svoju punu podršku da doje svoju djecu uvijek, svugdje i kad god ona to požele. Sve se one dojeći svoju djecu u javnosti danas osjećaju potpuno nesputano, opušteno, iznimno ženstveno…

Andreja